Torshovdalen

Torshovdalen

Gulventreprenøren samarbeider med mange av de største og dyktigste entreprenørene og eiendomsutviklerne i Norge. En av disse samarbeidspartnerne er prosjekt- og eiendomsutviklerne Backe Stor-Oslo, som sto for boligprosjektet Torshovdalen i samarbeid med arkitekt Lund Hagem Arkitekter.

Prosjektet i den grønne og flotte Torshovdalen i Oslo involverte oppføring av 209 nye leiligheter fordelt på to trinn, noen næringslokaler i første etasje og en barnehage mellom boligbyggene. Byggene sto ferdig i 2014 og vant Statens Byggeskikkpris i 2015. Gulventreprenøren sto for oppbygging av gulvene i alle bygningene i Torshovdalen-prosjektet.

Komplett og effektiv løsning

Gulv i nybygg må følge flere krav og forskrifter fra ulike instanser. Blant annet skal alle nye bygg over 1000 m2 bygges med vannbåren varme i gulvet for å tilfredsstille dagens energikrav. Det er også et krav om at trinnlyden mellom etasjene ikke skal overstige 53 dB (lydklasse C).

Torshovdalen-prosjektet var en omfattende jobb som skulle utføres så raskt og rimelig som mulig. Samtidig skulle man imøtekomme alle formelle krav og forventninger om kvalitet. Mellom 3 og 7 gulventreprenører jobbet samtidig på prosjektet og bygde opp 700 kvm med gulv per uke. Det ble valgt en komplett, rask og svært effektiv løsning som sparte både tid og materialer.

Viktig med god isolasjon

Før man legger vannbåren varme i gulvet er det viktig å isolere gulvet godt både mot grunnen og mellom etasjene. God isolasjon reduserer varmetap og forhindrer at damp og fukt trekker opp i gulvet. I Torshovdalen ble det brukt EPS som grunnisolasjon. EPS-plater er enkle å kappe til mot hjørner og vegger så de passer gulvet, og kan om nødvendig legges i flere lag.

Når EPS-platene er på plass legges trinnlydsplater mellom etasjene. Gulventreprenøren bruker Quadro-takk trinnlydsplater fra Canes AS som kommer i tykkelse fra 3 mm. Quadro-takk leveres i kvadratiske ruller som er enkle å transportere og oppbevare på byggeplassen. Denne løsningen er enkel, hurtig og kostnadsbesparende, og lett å kombinere med vannbåren gulvvarme. Ved vannbåren gulvvarme er det nødvendig med minimum 25 mm trinnlydsplater. Derfor ble det valgt standard Quadro-takk trinnlydsplater på 25 mm i dette prosjektet.

Vannbåren varme og trinnlydsdemping i ett

Før trinnlydsmattene rulles utover gulvet kappes de til i hjørner og langs kantene. Deretter monteres en kantlist rundt veggen som teipes godt for å forhindre at avrettingsmassen renner under platene.

Når alle glipper mellom mattene også er godt teipet legges varmerør i sløyfer. Varmerørene festes godt til mattene med spesialtilpassede kramper. Støpemassen blandes ut på byggeplassen og sprøytes eller pumpes utover gulvene i et lag på minimum 30 mm. Gulvet er nå lydtett, avrettet og har vannbåren varme installert.

Prosjektdetaljer