«Vi er svært fornøyd med produktet og servicen Gulventreprenøren leverer. Både ved rehabilitering og ved oppføring av nybygg har leveransen fra Gulventreprenøren muliggjort god fremdrift og samtidig sikret at gulvene holder svært høy kvalitet».

Erlend Lilleberg

Tiberius Eiendom

Tiberius Eiendom

Å rehabilitere eldre boliger kan være et krevende prosjekt. Men med 20 års erfaring har Gulventreprenøren kunnskap til å avgjøre hvilke gulvoppsett og materialer som egner seg best for de ulike gulvene.

Sammen med Tiberius Eiendom, en utbygger i Oslo som blant annet jobber med rehabilitering av brukte eneboliger, har Gulventreprenøren lagt nye gulv i en rekke gamle bygninger. De gamle gulvene er ofte svært skeive, og det kan være store utfordringer med trinnlyd.

Effektiv og miljøvennlig vannbåren varme

I mange tilfeller lønner det seg å legge vannbåren varme i gulvet samtidig, når man først er i gang med en skikkelig rehabilitering. Vannbåren gulvvarme gir en lun varme under føttene og en jevn temperatur i hele rommet. Det er et mer behagelig, effektivt og miljøvennlig alternativ enn den intense og ustabile varmen fra gammeldagse varmekilder som vedovner og peiser. Man kan installere vannbåren gulvvarme i de fleste bygninger, men hvilken løsning som er best kommer an på bygningen og gulvene.

I samarbeidsprosjektet med Tiberius Eiendom ble det brukt forskjellige løsninger.

Slitesterke gulv med armeringsnett

I noen av gulvene ble det først lagt Leca. Leca er et byggemateriale laget av norsk leire som er brent og omdannet til små porøse kuler med hard overflate. Kulene brukes som isolasjon mot grunnen, eller for å bygge opp gulvet til ønsket høyde. Når man har bygget opp med Leca legges en fiberduk og et armeringsnett oppå for å separere lagene og forsterke gulvet. For at armeringsnettet skal være mest mulig effektivt i å gjøre gulvet mer slitesterkt er det viktig at det plasseres riktig.

Når grunnlaget er på plass legges standard Quadro-takk trinnlydsplater på 25 mm for å dempe trinnlyden. Disse trinnlydsplatene følger undergulvet godt, en egenskap som ytterligere forsterker gulvet. I tillegg er de beregnet for vannbåren gulvvarme. Quadro-takk trinnlydsmatter leveres med et rutemønster som viser avstanden mellom varmerørene, slik at det blir enkelt å se hvordan de kan plasseres mest mulig effektivt.

Tilpassede løsninger

I samarbeidet med Tiberius Eiendom ble det også brukt en løsning uten trinnlydsdemping. Her ble fiberduken lagt rett på det gamle tregulvet før vannbåren varme ble installert. Midix gulvvarmerør legges i en sløyfe på gulvet og festes ned i trinnlydsplatene eller fiberduken med spesialtilpassede kramper som sørger for at rørene sitter godt fast til underlaget.

For å støpe inn varmerørene og sørge for at gulvet er rett ble det brukt støpemasse fra HEY’DI. Den leveres i pulverform og blandes ut på byggeplassen til en passe tykk og klumpfri røre. Ved vannbåren varme trenger man minimum 30 mm med gulvsparkel som sprøytes eller pumpes utover gulvet i et jevnt lag. Så fort støpemassen har tørket ordentlig er det fritt frem for å legge parkett, fliser eller annet toppgulv.